Imaginea firmei - Elemente esențiale și sfaturi pentru îmbunătățirea reputației!

Know-how | 20.10.2020
3 minute de lectură

Odată cu lansarea propriei afaceri, probabil că una dintre cele mai mari preocupări pe care le ai este modul în care te percepe publicul tău. Dacă ești cu adevărat interesat de acest aspect, înseamnă că ești o persoană realistă, care știe că succesul în business se obține prin câștigarea încrederii celor din jur.
echipa, agentie, specialisti
 

Așadar, în continuare vei afla la ce face referire mai exact noțiunea de imagine a companiei și cum o poți construi în favoarea ta.

Cuprins

  1. Ce înseamnă imaginea firmei în business? - Definiție și elemente esențiale
  2. Cum poți îmbunătăți imaginea firmei?

1. Ce înseamnă imaginea firmei în business? - Definiție și elemente esențiale

Ca în cazul tuturor conceptelor ce țin de business și de marketing, imaginea companiei nu duce lipsă de definiții din partea specialiștilor. Nu te lăsa copleșit de toți termenii care te vor bombarda. Semnificația imaginii unei firme poate fi ușor rezumată în câteva cuvinte. Ea este cumulul opiniilor și al impresiilor pe care publicul le are asupra unei companii, din perspectiva rolurilor pe care aceasta le joacă: de furnizor de produse sau de servicii, de angajator sau de membru al comunității. Pe scurt, se mai numește și reputație. Un renume bun poate fi câștigat atât printr-o identitate vizuală coerentă, cât și prin cultivarea relațiilor cu publicul său. 

Ca să înțelegi mai bine la ce se referă reputația, mai trebui să afli că publicul unui brand nu se referă doar la clienți sau la potențiali cumpărători. Aceasta mai include și o listă lungă de grupuri și instituții, asupra cărora activitatea firmei se răsfrânge în mod direct sau indirect. Printre ei se numără investitorii, managerii, angajații, creditorii, guvernul sau membrii societății civile

Chiar dacă, la prima vedere, nu pare evident, fără sprijinul acestora, compania nu ar putea exista. Așa că da, dacă vrei să rămâi multă vreme pe piață, nu trebuie să fii preocupat doar de marketing, ci și să păstrezi relații bune atât cu vecinele de peste stradă, cât și cu doamna care îți evaluează aplicația pentru o linie de credit. 

Probabil că ești deja curios să afli care sunt elementele imaginii companiei. Iată-le pe cele mai importante:

  • Produsul sau serviciul oferit

Aceasta este principala componentă, iar calitatea pe care le-o oferi clienților îți va influența reputația și longevitatea în business. Toate detaliile legate de obiectul activității tale reprezintă felul în care te poziționezi pe piață și trebuie să îi ofere motive bune cumpărătorului să te aleagă. Prețul, sustenabilitatea și nișa sunt câteva dintre acestea. 

  • Cultura organizațională

Mediul în care managerii, angajații și colaboratorii temporari își desfășoară activitatea are un impact considerabil asupra imaginii companiei. În acest caz, este vorba despre reputația firmei ca angajator. Un mediu de lucru sigur, deschis și orientat spre bunăstarea angajatului îți va aduce beneficii în ceea ce privește renumele. 

echipa, teamwork, roade
  • Furnizorii și prestatorii de servicii

Atunci când alegi cu cine vei colabora în business, vei influența și modul în care vei fi perceput de ceilalți stakeholderi. Prin urmare, este importantă atât calitatea serviciilor oferite de aceștia, cât și relația ta cu ei.

  • Suportul oferit clienților

Auzi adesea oameni de business vorbind despre client service. Pe lângă serviciul de suport pentru clienți, acest concept înglobează tot ce presupune interacțiunea cu aceștia: menținerea relației cu ei, comunicarea, primirea în magazin, oferirea unor sfaturi și nu numai.

  • Identitatea companiei

În această categorie intră, pe de-o parte, toate elementele de identitate vizuală, costumele sau uniformele angajaților, designul magazinului sau al website-ului, însă și toate aspectele care țin de valorile și de cultura companiei. 

  • Implicarea în comunitate

Dat fiind faptul că firma este parte din comunitate (fie la nivel local, fie național sau internațional), membrii acesteia au așteptări de la un brand. În primul rând, își doresc ca activitatea ta să nu aibă efecte nocive, precum poluarea, adâncirea inegalității sociale sau exploatarea resurselor. Pe de altă parte, se așteaptă ca tu să fii implicat și să dai înapoi o parte din resursele tale. Fie că este vorba despre campanii de responsabilitate socială, fie despre susținerea unor cauze importante pentru un anumit segment al publicului, există numeroase modalități prin care o companie poate demonstra că nu este indiferentă la ceea ce se întâmplă în societate. În mod evident, lipsa implicării naște sentimente negative în rândul oamenilor.

2. Cum poți îmbunătăți imaginea firmei?

Este esențial să reții că rareori un brand se alege cu o singură reputație. De obicei, diversele segmente ale publicului au percepții diferite asupra companiei. O bună modalitate de a ține pasul cu opinia clienților tăi este măsurarea acesteia cu ajutorul câtorva metode de cercetare, precum interviurile, chestionarele sau focus-grupurile. 

5, stele, mana

Astfel, vei afla care sunt așteptările stakeholderilor de la tine, ce aspecte poți îmbunătăți, ce anume apreciază aceștia din ceea ce faci deja și, nu în ultimul rând, cum te poți implica pentru a produce efecte pozitive în comunitatea la care te raportezi.

Sursa foto: shutterstock.com

 
Vrei să lucrăm împreună?

Contactează-ne