Grupul țintă - ce este și cum îl identifici pentru campaniile tale de marketing

Know-how | 06.04.2021
3 minute de lectură

Demersurile făcute de o echipă, fie a departamentului de marketing, fie din alt domeniu, vizează un grup de persoane, mai numeros sau mai restrâns, căruia i se adresează. De aceea, în multe arii de activitate, vei auzi vorbindu-se despre public țintă, grup țintă sau, în engleză, target.
grup-tinta
 

În rândurile de mai jos vei afla care sunt definițiile acestui termen și cum poți folosi conceptul pentru promovarea afacerii tale.

Cuprins:

1. Ce este grupul țintă - definiție

2. Cum identifici grupurile țintă pentru campaniile tale de marketing?

1. Ce este grupul țintă - definiție

În funcție de context, noțiunea de grup țintă poate avea diverse semnificații. Atunci când este utilizat în cadrul conceperii unui proiect cu impact în societate, grupul țintă se referă la beneficiarii inițiativei. Cu alte cuvinte, cuprinde acele persoane care sunt incluse ca participanți și profită de avantajele respectivului demers, indiferent că acesta este de natură educațională, economică, socială, familială ori altele. De exemplu, un proiect social poate avea ca grup țintă copiii preșcolari din familiile defavorizate ce trăiesc într-o anumită regiune.

Pe de altă parte, în marketing, grupul țintă are o semnificație relativ diferită și este uneori confundat cu publicul țintă. Deși, adesea, cele două concepte sunt interschimbabile, se poate face distincție între cele două. Dacă publicul țintă al unui business reprezintă totalitatea persoanelor ce pot fi interesate de serviciile sau bunurile acestuia, grupul țintă reprezintă un segment mai redus, considerat o subdiviziune a primei mulțimi.

Prin urmare, grupul țintă reprezintă o fracțiune dintre cei pe care o afacere dorește să-i atragă și are caracteristici bine definite, ce îl diferențiază de celelalte grupuri, alături de care alcătuiește publicul țintă (target audience). Segmentarea celui din urmă eficientizează campaniile de marketing și îți permite să creezi mesaje potrivite, care să rezoneze cu cei care sunt expuși la ele. Este de reținut că membrii unui grup au profiluri mai similare decât membrii unui public țintă.

2. Cum identifici grupurile țintă pentru campaniile tale de marketing?

Pentru ca strategia ta de marketing să funcționeze, conținutul pe care îl diseminezi către public trebuie să fie bine primit de către acesta. Mesajele trebuie concepute astfel încât oamenii să rezoneze cu ele și cu standardele sau calitățile pe care dorești să le pui în valoare. 

Însă știi și tu, ca și noi, că oamenii sunt diferiți, au experiențe de viață, gusturi și valori variate. De aceea, un adolescent și o persoană de vârsta a treia nu vor răspunde în mod identic dacă sunt expuși o animație 3D sau la un anume tip de ambalaj. Prin urmare, va trebui să personalizezi conținutul în funcție de grupurile țintă cu care comunici.

Cum diferențiezi grupurile țintă? 

Cel mai des utilizat set de criterii este cel demografic. Acesta include factori precum vârsta, genul, starea civilă, veniturile personale, veniturile din gospodărie sau ocupația. Cu ajutorul lor, poți crea mai multe profiluri care să corespundă diverselor grupuri țintă pentru care vei crea mesajele respective. 

Cu toate acestea, există și alți indicatori după care poți trasa aceste segmente specifice de public. Dat fiind că factorii demografici nu țin cont de circumstanțele în care se află persoanele respective, mai poți realiza o filtrare și în funcție de criterii psihografice. Astfel, poți defini grupurile după aspecte precum preferințe muzicale, sporturi favorite, preferințe culinare, modalități de petrecere a timpului liber, tipul de autovehicul utilizat, cărțile preferate ori sursele de informare. În mod evident, nu trebuie să-i și judeci pentru ele.

Cu ajutorul acestor indicatori, poți ajunge la o divizare mai rafinată și mai relevantă a celor cărora te adresezi. Prin urmare, mesajele create în diversele campanii (și tot ce ține de ele - copywriting, ilustrații, fotografii sau video) vor fi concepute în așa fel încât să trezească în ei o anumită emoție și să-i motiveze să acționeze. 

Așadar, în funcție de grupurile țintă îți poți adapta identitatea brandului. Poți construi un anumit tip de personalitate pentru acesta și poți adopta o tonalitate și un limbaj specifice. 

După ce ai parcurs aceste etape și ai identificat segmentele de public, poți începe să afli și mai multe date despre ele, precum problemele cu care se confruntă, provocările pe care le întâmpină, nevoile și dorințele pe care le au și tot așa. Acest lucru este posibil prin analiza comportamentului publicului tale pe diverse platforme, precum cele social media sau pe propriul website.

Prin urmare, nu ignora identitatea celor care formează publicul și grupurile țintă ale afacerii tale. Cu ajutorul acestor informații vei putea să creezi o relație strânsă și autentică cu ei!

Sursa foto: Shutterstock.com

 
Vrei să lucrăm împreună?

Contactează-ne