Designul grafic - Ce este și ce rol are în creșterea afacerii tale

Know-how | 05.08.2020
4 minute de lectură

Când aud cuvintele „design grafic”, primele lucruri la care cele mai multe persoane se gandesc sunt reclamele artistice ori grafica site-urilor web. Deși aceste exemple se încadrează, cu siguranță, în definiția termenului, ea cuprinde multe altele: afișe, infografice, coperte de carte, etichete de produse, logo-uri, cărți de vizită, simboluri, machete de site-uri web, aplicații mobile, interfețe software și lista continuă.
graphic design, design
 

Deci, ce este, mai exact, designul grafic? Listarea acestor elemente poate fi un început bun, care să te facă să-ți formezi o idee, dar nu pictează imaginea completă de ansamblu. Dacă te atrage acest domeniu, continuă să citești următoarele informații care te vor ajuta să înțelegi mai bine această industrie creativă. 

De asemenea, în capitolul doi vei regăsi cele mai importante motive pentru care designul grafic este important pentru orice afacere.

Cuprins:

1. Ce este designul grafic și care sunt elementele lui de bază

2. Ce trebuie să stabilești înainte de orice proiect

3. De ce graphic designul este important pentru orice business

1. Ce este design-ul grafic și care sunt elementele lui de bază

Despre designul grafic trebuie să știi că este definit ca „arta și practica planificării și proiectării ideilor și experiențelor cu conținut vizual și textual”. În alți termeni, el comunică anumite mesaje într-un mod vizual. Cum? Ia elemente grafice și textuale și le implementează în mai multe tipuri de suporturi pentru a ajuta producătorul să se conecteze cu consumatorul. Acesta transmite mesajul lucrării, evenimentului, campaniei sau produsului.

Pentru ce se folosește

Poate fi utilizat de companii pentru promovarea și vânzarea produselor prin publicitate, în site-urile web pentru a transmite informații complicate într-un mod digerabil prin infografice sau de către întreprinderi pentru a dezvolta o identitate prin branding, printre altele. 

Totuși, deși multe proiecte de acest gen au scopuri comerciale, precum reclame și logo-uri, acesta este utilizat și în alte contexte, iar lucrările sunt adesea create, pur și simplu, ca mijloc de exprimare artistică.

Care sunt elementele de bază

Pentru a înțelege mai bine sensul acestei arte, este important să fii conștient/ă de elementele și principiile care îl compun. Ele sunt utilizate în combinație sau opoziție unul cu celălalt pentru a crea rezultate extraordinare și impactante din punct de vedere vizual.

Acestea includ: paleta cromatica, forma, linia, modelul, mărimea, spațiul, textura. Designerii respectă, de asemenea, principiile de proiectare, care sunt în esență un set de indicații care îi ajută să atingă o compoziție eficientă. Printre acestea se numără echilibrul vizual, contrastul, accentul, ritmul, proporția și circulația. Unele reguli pot fi încălcate, însă un grafician bun știe că trebuie să înțeleagă foarte bine aceste principii pentru a o face intenționat.

2. Ce trebuie să stabilești înainte de orice proiect

Înainte de a începe orice lucrare, indiferent de dimensiunea sa, e primordial să-i cunoști obiectivele. Cine este publicul, ce vrei să transmiți și cum vrei să ți se răspundă sunt cele trei întrebări la care este foarte important să găsești răspunsuri.

Pe măsură ce stabilești tot conținutul și informațiile necesare proiectului, familiarizează-te cu materialele pe care le ai - înțelege produsul, evenimentul, mesajul sau campania. Ce s-a făcut anterior? Ce a funcționat? Ce nu a mers? Apoi determină scopurile principale. Este educativ, instructiv, informațional, motivațional, aspirațional sau funcțional? În funcție de asta, ar putea conține unul sau toate aceste țelurile, dar conținutul aferent fiecăruia poate fi înțeles direct și rezolvat în mod specific.

Separarea obiectivelor în părți ușor de gestionat te va face să construiești soluții utile și eficiente, spun experții în domeniu. De exemplu, dacă lucrarea este educativă, instructivă sau funcțională, cea mai importantă componentă a proiectării este conținutul, așadar concentrează-te pe ierarhie, claritate și simplitate. În acest mod, îți ghidezi publicul către un rezultat (învățare, construire sau completare). 

Dacă proiectul face parte din celelalte categorii menționate, atunci te poți concentra pe orientarea vizuală a audienței către un obiectiv și un răspuns.

3. De ce graphic designul este important pentru orice business

Designul grafic joacă un rol important în mediul de afaceri modern. Toate firmele competitive apelează la serviciile graficienilor pentru a-și atrage clienții cu materiale impresionante de marketing. 

Printre cele mai importante se află logo-ul. Unul memorabil este o cerință de bază pentru orice business care vrea să-și construiască o identitate de marcă. În mod similar, este nevoie de implicarea unei agenții cu experiență pentru a crea aplicații mobile unice și pagini de social media pentru promovarea afacerilor.

Un motiv pentru care companiile solicită din ce în ce mai multe elemente de design grafic este nevoia unei comunicări eficiente cu publicul. Mai presus de toate, această artă este esențială pentru a-ți spune povestea. Indiferent că ești un mic antreprenor care vinde bijuterii home-made sau ai o firmă profitabilă în e-commerce, ai ceva de transmis și clienții trebuie să știe asta. Și designul grafic comunică mai mult decât doar niște simple cuvinte. Chiar și elementele sale simple, cum ar fi alegerea fontului și schema de culori, te pot ajuta să înfățișezi o emoție sau un sentiment care să-ți susțină mesajul.

Vei observa că odată implementată o strategie de publicitate potrivită nevoilor tale, o să apară și primele rezultate. În primul rând, vei avea un brand ușor de recunoscut, capabil să ofere o primă impresie bună și să schimbe percepții. De asemenea, conținutul vizual va fi cu mult îmbunătățit și vei reuși să aduci ceva nou în domeniu, care să te diferențieze. 

Odată realizate aceste lucruri, încrederea în serviciile tale va fi consolidată și vânzările vor crește. Oamenii sunt atrași de orice lucru conceput în mod unic și reacționează pozitiv atunci când primesc mesaje de calitate. Pentru cele mai bune rezultate, apelează la o agenție de publicitate cu experiență, precum 3d art agency, care te va ajuta cu soluții personalizate pentru afacerea ta.

În concluzie, designul grafic este o formă de comunicare între business-ul tău și public. Ca să-ți construiești un nume credibil, nu ezita să apelezi la sprijinul specialiștilor pentru a informa, încânta și, în cele din urmă, convinge eventualii clienți să cumpere sau să apeleze la serviciile tale.

Sursa foto: Shutterstock.com

 
Vrei să lucrăm împreună?

Contactează-ne