Conceptul creativ în publicitate - ce înseamnă și care sunt caracteristicile sale

Know-how | 21.04.2021
3 minute de lectură

Dacă arunci o privire pe Insta sau Facebook (știm că petreci ore întregi scrollând, nu trebuie să te rușinezi), vei observa că toată lumea vorbește în termeni de „creativitate”, „concept”, „original” sau „trend”.
idee out of the box balon cu aer cald cu palarie si costum idei care zboara
 

În realitate, puțini știu cu adevărat cum stă treaba cu creațiile unice sau cum să ajungi la „the big idea” într-o campanie publicitară.

Așa că, dacă vrei să înțelegi ce înseamnă concept creativ în advertising și căror nevoi și criterii trebuie să răspundă el, citește articolul de mai jos și nu te lăsa intimidat de termenii tehnici. Aceștia te vor ajuta să operezi mai bine decât competiția cu noțiuni de publicitate, pentru a ajunge la rezultatele visate de toți cei din industria ta.

Cuprins:

1. Conceptul creativ în publicitate - definiție

2. Conceptul creativ în publicitate - ce caracteristici trebuie să aibă acesta pentru a avea succes în advertising

1. Conceptul creativ în publicitate - definiție

Așa cum spuneam la începutul articolului, mulți jonglează cu expresii ce provin din domeniul publicității, însă doar o parte din ei au o idee clară despre ceea ce vorbesc. Prin urmare, trebuie să te lămurești ce înseamnă mai exact concept creativ.

În mod cert, primul impuls este să te gândești că expresia nu poate înseamna altceva decât un concept sau o idee care este creativă. Good job, Sherlock! Acum lasă-ne să te ajutăm să intri în rândul celor inițiați. În domeniul advertisingului, „conceptul creativ” este acea idee care stă în spatele campaniei publicitare și care are meritul de a capta interesul publicului, de a genera un răspuns emoțional și de a-i determina pe membrii acestuia să acționeze. 

Este important de reținut că ea se comportă ca o temă unificatoare, ce va fi folosită pe toate canalele de comunicare, diseminată prin intermediul tuturor mesajelor și către toate publicurile brandului. Cu alte cuvinte, putem spune că este „draftul” care indică direcția campaniei publicitare. Prin urmare, șterge orice altă definiție aveai în minte pentru concept creativ.

2. Conceptul creativ în publicitate - ce caracteristici trebuie să aibă acesta pentru a avea succes în advertising

Pentru ca ideea unei campanii publicitare să aibă efectul scontat, ea trebuie să se bazeze pe o strategie de comunicare și pe un brief creativ. Știm la ce te gândești - oare în publicitate totul trebuie să fie creativ? Răspunsul: da și nu. Deși trebuie să aduci mereu pe masă o idee nouă, ea poate fi pusă în aplicare prin metode deja testate. 

colegi de serviciu post it notes pe geam brainstorming la birou

Așadar, ce ingrediente secrete trebuie să aibă conceptul creativ care stă la baza demersurilor de promovare? 

  • Originalitate

Reclamele pe care le afișezi pentru publicurile tale trebuie să le aducă acestora elemente și asocieri surprinzătoare ori rar întâlnite până la momentul respectiv, care să distanțeze imaginea brandului tău de clișee și idei evidente. Echipa care concepe campania se va concentra asupra unicității mesajului transmis, atât la nivel de formă, cât și de fond. 

  • Flexibilitate

Conceptul creativ de succes trebuie să poate fi adaptat mai multor publicuri și canale de comunicare și să-ți ofere mai multe posibilități de a transmite același mesaj. Astfel, te asiguri că produsul sau serviciul promovat poate fi prezentat în mai multe contexte, pentru a-i sublinia utilitatea și versatilitatea. 

  • Dezvoltare

O idee creativă de succes are nevoie să poată fi dezvoltată la nivelul detaliilor pentru a putea fi transmisă în mod eficient. Prin urmare, în jurul conceptului creativ trebuie să fie elaborate elemente care să ajute la conturarea mesajului principal: design-ul, partea de copywriting, muzica, imaginile și altele de acest fel. 

  • Sinteză

Poate că cel mai mare merit pe care îl are un concept creativ este acela de a asocia elemente care, la prima vedere, par fără legătură între ele. Prin astfel de asocieri inedite, poate fi transmisă, în mod simplu și rapid, o idee valoroasă. 

  • Valoare artistică

Pentru ca un concept creativ să fie desăvârșit, el trebuie să se remarce prin dimensiunea artistică. Nu te speria, nu trebuie să fii următorul Picasso pentru a-ți vinde produsele, însă dacă vrei ca publicul tău să te ia în considerare, va trebui să investești în calitatea estetică a modului în care te promovezi. Tot ceea ce ține de elemente verbale, vizuale sau auditive va trebui să fie realizat la standarde înalte. Cu alte cuvinte, consumatorul nu trebuie să se rămână cu impresia că a privit o reclamă, ci, mai degrabă, o mică operă de artă. 

Acum că știi mai multe decât influencerii wannabe despre ce este un concept creativ, vei putea să colaborezi eficient cu cei specializați în domeniu pentru ca brandul tău să aibă parte de cea mai bună promovare. 

Sursa foto: Shutterstock.com

 
Vrei să lucrăm împreună?

Contactează-ne