BTL - ce înseamnă o campanie below-the-line, cum o implementezi și ce tipuri de faux pas să eviți

Know-how | 21.04.2021
8 minute de lectură

Dacă ești în căutarea mai multor informații despre conceptul BTL și ai intrat pe acest articol, probabil că termenul faux pas ți-a atras atenția. Tot la fel de eficient vei putea capta și tu interesul potențialilor tăi clienți prin campanii BTL, după ce citești materialul nostru informativ despre acest subiect.
BTL cana caiete pixuri personalizabile mock-up
 

Publicitatea BTL este folosită de multe companii, dar cu adevărat înțeleasă de puțini oameni de marketing. Creativitatea, inovația și utilitatea sunt o parte dintre trăsăturile esențiale pe care trebuie să le aibă o astfel de inițiativă, dar ele lipsesc cu desăvârșire în multe cazuri. 

Însă este un faux pas să dezvălui prea multe secrete încă din introducere, așa că citește articolul de mai jos dacă vrei sa afli mai multe.

Cuprins:

1. BTL - ce înseamnă marketing below-the-line

1.1. Ce înseamnă BTL, ATL și TTL

1.2. Când alegi promovarea BTL

1.3. Exemple de marketing BTL

2. BTL - care sunt caracteristicile unei campanii below-the-line

3. BTL - avantajele acestui tip de marketing

4. BTL - ce greșeli să nu faci într-o campanie below-the-line

1. BTL - ce înseamnă marketing below-the-line

Știm că dorești să ajungi cât mai repede la detaliile practice, dar îți suntem datori cu o definiție, așa că deschide caietul și notează. Glumim, știm că ai deja MacBook-ul deschis.

Marketingul BTL (abrevierea expresiei below-the-line) a prins contur în anii 1950, atunci când agențiile de publicitate au început să se împartă în două categorii. În funcție de caracteristicile inițiativelor de marketing, acestea pot fi de tip below-the-line și above-the-line. Ulterior, a apărut și termenul through-the-line, pentru a denumi acele campanii care nu erau nici albe, nici negre, nici below-the-line, nici above-the-line. Un fel de struțo-cămilă. 

Așadar, domeniul publicității s-a ales cu încă trei acronime pe care creativii le folosesc atunci când vor să pară pregătiți: ATL, BTL și TTL. Acum probabil că te întrebi cât de mare importanță poate avea o linie dacă este folosită în asemenea contexte. Faimoasa linie este cea care separă campaniile generale, de awareness, cu target nespecific, de cele cu mesaje bine personalizate, concentrate asupra unui grup bine definit de consumatori.

1.1. Ce înseamnă BTL, ATL și TTL

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă promovare de tip BTL și cum o integrezi în strategia ta de marketing, vei găsi mai jos care sunt caracteristicile celor trei tipuri de publicitate.

Marketingul above-the-line include acele tipuri de promovări care sunt transmise prin canale tradiționale, adresate publicului larg, fără trăsături specifice. Astfel, publicitatea ATL se face prin materiale ce apar în presa scrisă, la radio sau la televiziune. Anumite campanii de publicitate outdoor pot fi și ele considerate above-the-line dacă au ca scop promovarea generală a brandului și nu a unui produs sau a unui serviciu în particular, într-o anumită zonă geografică.

Marketingul below-the-line se referă la acele campanii care targetează un grup țintă bine definit și mult mai restrâns decât audiența generală, cu trăsături specifice. Mijloacele de promovare au scopul de a fi memorabile, de a ajunge la public în mod direct și de a fi individualizate. Spre deosebire de promovarea ATL, marketingul sub linie necesită canale de marketing neconvenționale, cum sunt mostrele gratuite, activările de brand sau sponsorizările, marketingul direct prin e-mail sau SMS, reclamele outdoor sau orice altă idee originală mai au cei din echipa de publicitate.

Nici marketingul through-the-line nu se lasă mai prejos, ba chiar se poate spune că este mai cu moț decât celelalte două, deoarece este un tip de promovare amestecat, ce combină trăsături și mijloace de la verișoarele sale, ATL și BTL. Din îmbinarea acestora rezultă o strategie complexă, care vizează atât promovarea brandului, cât și rezultate bune în ceea ce privește conversiile. Acest fenomen a apărut, printre altele, datorită dezvoltării digitalului, care permite o targetare precisă la scară mare.

1.2. Când alegi promovarea BTL

Pe lângă înțelegerea noțiunilor teoretice, este foarte important să știi în ce context și în ce scop să implementezi o strategie de marketing. Soluțiile BTL sunt ideale atunci când îți dorești să atingi următoarele obiective:

- product awareness - este potrivită atunci când compania are un produs nou, iar clienții sunt expuși pentru prima oară la el;

- dezvoltarea interesului față de un produs;

- furnizarea de informații - o campanie BTL este o bună ocazie de a oferi date prețioase despre un produs;

- stimularea cererii - dimensiunea promoțională a marketingului BTL are rolul de a crește vânzările;

- consolidarea brandului - de exemplu, prin programe de loialitate.

1.3. Exemple de marketing BTL

Așa cum ți-ai dat deja seama, promovarea prin BTL este complexă și are multe aspecte. Ea poate fi implementată în diverse moduri, iar acest fapt reprezintă un avantaj, deoarece ai șansa de a găsi cele mai inedite soluții BTL pentru compania ta. Asta dacă apelezi la o echipă creativă, ca noi, desigur. 

Iată cele mai des întâlnite forme de marketing BTL:

- reducerile promoționale;

- marketingul prin direct e-mail;

- anumite activități de PR;

- sponsorizările;

- vânzările în persoană;

- ambalajele;

- telemarketingul;

- expozițiile și târgurile.

2. BTL - care sunt caracteristicile unei campanii below-the-line

Chiar dacă toate campaniile BTL pot fi caracterizate printr-o definiție, nu înseamnă că toate sunt la fel de eficiente și îți aduc același rezultat. O inițiativă de tip below-the-line trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru ca obiectivele de business să fie atinse.

Este creativă

Ca orice alt lucru în secolul al XXI-lea, dacă nu este creativ, nu este bun. Când concepi o astfel de campanie, încearcă să te îndepărtezi de clișee și să mergi off the beaten track. Și tu, asemeni clienților tăi, te-ai săturat de pixuri care nu scriu și brelocuri inutile. În locul acestora, alege să pui imaginea brandului tău pe un obiect cu adevărat util. Și dacă nu e util, măcar să fie frumos. 

Cu ajutorul designerilor 3dartagency, vei putea concepe produse personalizate care să-i lase cu gura căscată pe consumatori și să le fie de folos în momente cheie. Astfel, brandul tău le va rămâne întipărit în minte, iar rata conversiilor va crește într-un an cât alții în zece, precum Harap Alb. Sau Prâslea cel Voinic? În fine, unul dintre ei. 

Este personalizată

Cu cât ții cont mai bine de caracteristicile și nevoile unui anumit tip de consumator, cu atât mesajul tău va fi mai bine primit de către publicul respectiv. Dat fiind că, în epoca contemporană, există o suprasaturație cu privire la informații și publicitate, trebuie să ieși cumva în evidență și să te asiguri că ai captat atenția celor de care ești interesat în industria ta. Iar publicul are acest mic defect de a răspunde la ceea ce îl face să se simtă special și unic.

Este coerentă și aliniată la valorile brandului

Reclamele și materialele promoționale trebuie să fie integrate în strategie de comunicare și să facă apel la aceleași valori pe care este construită individualitatea companiei. Iar pentru a te asigura că eforturile tale de marketing ating gradul de coerență dorit, este nevoie ca potențialii tăi clienți să fie expuși în mod consecvent la materialele publicitare pe care le concepi. Așa că ai înțeles, un pix și o mapă nu sunt de ajuns.

Este targetată

Ceea ce vrea să transmită autorul cu această idee este că e mai bine să mergi la sigur cu un segment de public restrâns, dar bine ales, decât să-ți risipești resursele încercând să comunici cu un grup mare, dintre care puțini membri sunt interesați de ceea ce ai de oferi prin intermediul companiei tale. Prin urmare, un flyer bine plasat, o cutie personalizată oferită persoanei potrivite sau crearea unui stand expozițional la un târg unde mișună numai persoane interesate de domeniul tău pot face diferența între succes și eșec. Așadar, tu ce alegi, cantitate sau calitate?

Parte a unei strategii generale de marketing

Oricât de creativă ți-ai dori să fie o campanie, trebuie să conștientizezi și că ce e mult, strică. Adică e în regulă să fii original, atât timp cât păstrezi direcției strategiei generale de marketing și apelezi la o soluție BTL atunci când este cazul. De exemplu, dacă tocmai ai lansat un nou produs pe piață, are sens să oferi mostre gratis, însă dacă dorești să creezi awareness în jurul brandului tău, este mai inteligent să apelezi la mijloace tradiționale de diseminare a mesajelor. Sau, în cazul în care compania ta activează într-un domeniu tehnic, abține-te de la oferitul carnețelelor cu unicorni, doar de dragul de a ieși în evidență și orientează-te către un obiect care simbolizează valori precum inovația sau siguranța. Poate un lacăt ar fi o idee bună. 

Promoțională

Nu te sfii să apelezi la dimensiunea promoțională a marketingului și să profiți de acest lucru pentru a crește vânzările. Toată lumea o știe, dar nimeni nu are curaj să recunoască fățiș: oamenii adoră freebies sau ofertele speciale. Și nu e deloc rușinos să întorci acest fenomen în favoarea ta. Nu oferi totul pe gratis, ci doar atât cât este nevoie pentru ca victima să cadă în plasă *evil laugh*.

colegi de birou impartasesc idei brainstorming discutie la birou

3. BTL - avantajele acestui tip de marketing

Beneficiile pe care le are o astfel de inițiativă pentru o afacere sunt nenumărate și este indicat să le iei în considerare. 

  • O campanie BTL  te ajută să creezi contact direct între companie și clienți. Pe lângă faptul că cei din urmă au șansa de a se familiariza cu brandul tău și tu ai valoroasa oportunitate de a afla mai multe despre ei. Iar, așa cum știi, knowledge is power.
  • Soluțiile below-the-line au marele avantaj de a marca prezența brandului tău în fața publicului. Cu ajutorul unei campanii BTL bine puse la punct, poți scoate numele companiei tale din anonimat și îi poți îmbunătăți reputația în fața clienților, diferențiindu-te de restul competitorilor. 
  • Activitățile de marketing BTL dau ocazia publicului de a câștiga insight-uri valoroase despre un produs. Avantajul de a putea interacționa direct cu acesta se răsfrânge atât asupra consumatorului, cât și a ta. Experiența de acest gen este cea mai bună metodă de a convinge clientul că ceea ce îi oferi tu merită o investiție din partea lui.
  • Unul dintre cele mai mari avantaje pe care le oferă campaniile BTL este controlul foarte bun pe care îl deții asupra modului în care evoluează acestea. Monitorizarea și evaluarea rezultatelor se realizează ușor, iar tu ai posibilitatea de a lua măsurile necesare pentru a îmbunătăți strategia de marketing.
  • Publicul țintă este ușor de targetat prin mijloace BTL, spre deosebire de metodele de promovare tradiționale. Acest beneficiu se răsfrânge și asupra conversiilor. În această privință, rezultatele sunt mai bune decât în cazul campaniilor tradiționale.
  • Te bucuri de un ROI (return of investment) satisfăcător datorită faptului că soluțiile BTL sunt targetate cu exactitate spre acei clienți care sunt interesați de produsele sau serviciile tale, iar conversiile sunt ridicate.

4. BTL - ce greșeli să nu faci într-o campanie below-the-line

free sample inima roz carlig de hartie notite mototolite

Articolul nu se poate încheia altfel decât cu o secțiune dedicată erorilor care apar adesea în implementarea tehnicilor de marketing below-the-line. Iar dacă unii consideră că înveți din propriile greșeli, noi credem că e mai inteligent să înveți din greșelile altora, fără să le repeți și tu.

  • Setezi un obiectiv de campanie neclar. Atunci când tu și echipa de creație nu stabiliți un scop bine definit, punerea în aplicare a planului se va solda cu un impact scăzut.
  • Nu ești dispus să investești în marketing. Costurile unei campanii BTL pot fi direct proporționale cu calitatea și succesul acesteia. Orice economie pe care o faci pe moment se va traduce în rezultate mai slabe.
  • Nu alegi agenția potrivită pentru campania ta. Fiecare agenție de publicitate este diferită, iar tu ai misiunea de a o alege pe cea care îți servește cel mai bine interesele și se poate adapta la necesitățile companiei tale.
  • Lași opiniile proprii să te influențeze. Atunci când dorești să te adresezi unui grup de persoane, trebuie să renunți la gusturile, nevoile și preferințele tale și să încerci să afli care sunt trăsăturile celor pentru care creezi campania. Vei descoperi că un grup țintă poate prezenta o serie de caracteristici și necesități foarte diferite de ale tale.

Chiar dacă o campanie BTL pare complicată la prima vedere, nu înseamnă că nu poți ieși învingător dintr-o astfel de provocare. Cu ajutorul experților potriviți și ținând cont de cele prezentate mai sus, brandul tău poate beneficia de pe urma unor inițiative de marketing creative și bine direcționate către publicul potrivit.

Sursa foto: Shutterstock.com

 
Vrei să lucrăm împreună?

Contactează-ne