7+ influenceri virtuali și relevanța lor pentru mediul online

Know-how | 03.12.2020
3 minute de lectură

În zilele noastre aproape că nu există campanie online care să nu aibă și o componentă de influencer marketing. Din acest motiv, păstrarea credibilității și autenticității e vitală pentru influencerii care își doresc o comunitate unită în jurul lor și campanii cu rezultate reale.
 

În contextul dat, cum am putea să ne raportăm la niște influenceri care nici măcar nu există în carne și oase? Produsele pe care le promovează chiar ar putea stârni interesul urmăritorilor? Pot fi ei percepuți drept persoane autentice doar prin prisma unui CGI Artist talentat și a unui storytelling bine pus la punct? Muuulte întrebări, dar hai să vedem, mai întâi, care-i faza cu influencerii virtuali și cum arată cei mai populari dintre ei.

Prima informație care te poate pune pe gânduri este legată de cifre. Mai precis, engagementul care în cazul influencerilor virtuali e de aproape 3 ori mai mare decât în cazul influencerilor reali. De 3 ori. Mai mare.

Avantajul lor este că pot fi oricând randați în compania oricui, în orice loc, purtând sau folosind orice brand. Nu au zile în care nu pot posta fiindcă se simt rău și nici nu trebuie să facă 1000 de poze pentru a alege una singură în care arată bine.  

Ironic este faptul că toată lumea vorbește doar despre umanizarea brandului și cum conexiunile interumane contează cu adevărat. Și-apoi vezi cifrele astea. Statistic vorbind, femeile sunt cele care generează o mai mare parte a acestei rate de engagement, îndeosebi cele din Statele Unite. Tot femeile sunt și cele care suferă cel mai mult în urma imaginilor nerealiste despre corpul „ideal”. Cu atât mai mult cu cât influencerii virtuali devin tot mai numeroși, ar trebui pusă problema unor reglementări ale transparenței față de urmăritori.

(Comentariu la o postare de-ale Alizei Rexx)

Dar până să ajungem la lucruri atât de serioase, am pregătit o listă cu cei mai cunoscuți astfel de influenceri:

1. Ana Tobor

Începem pe plan local, fiindcă, în luna februarie, internetul a vuit în urma lansării în online a Anei, primul influencer din România generat de un computer.

2. Lil Miquela

Cea cu care a început totul și care a strâns și cea mai mare comunitate pe profilul de Instagram. Nu doar că are colaborări cu branduri precum Calvin Klein sau Givenchy, ci are parte și de dramă în „viața” sa, având conflicte sau idile cu alți influenceri virtuali.

3. Shudu

În timp ce Miquela se prezintă ca o persoană obișnuită devenită influencer, Shudu spune despre ea însăși că este primul supermodel virtual. Iar pozele sale se ridică la nivelul titulaturii, fiind parcă luate direct de pe coperta Cosmopolitan.

4. Koffi

Varianta masculină a lui Shudu și colegul ei de „breaslă”. Parcă scos de pe coperta GQ, totuși nu comunică cu publicul așa cum o fac ceilalți influenceri virtuali, așadar nici comunitatea nu-l percepe la fel de apropiat ca pe ceilalți.

5. Aliza Rex

Are imagini în care, la prima vedere, ai putea spune că este o persoană reală, de aceea în comentariile postărilor ei se vorbește adesea despre impactul pe care acestea le au asupra imaginii corporale a urmăritoarelor.

6. Imma

Dacă este un influencer virtual care ar putea să treacă foarte ușor drept unul real, acela este Imma. Are multe postări în care interacționează cu persoane reale sau animale, ceea ce îi dă un plus de credibilitate. În aceeași estetică a vedetelor kpop este și prietenul Immei, Plustic boy. El are o comunitate mai mica, însă imaginile de pe profilul său sunt extraordinar de realistice.

7. Noonoouri

Nu toți influencerii virtuali încearcă să imite îndeaproape realitatea, iar Noonoouri a fost creată în așa fel încât să ducă cu gândul la desenele animate.

Lista mai poate fi completată și de Binxie, Blawko, Bermuda, Cade și Guggimon, însă rămâne deschisă, deoarece în ultima perioadă apar din ce în ce mai mulți astfel de influenceri.

Concluzia este că promovarea prin intermediul unor vedete virtuale este cu dus și-ntors. Pe de o parte, conținutul poate fi livrat rapid și fără prea mari bătăi de cap, dar, pe de altă parte, nu ajungi neapărat la un public țintă interesat de produsele sau serviciile brandului respectiv, fiindcă oamenii se pot aduna în jurul unui astfel de influencer doar din pură curiozitate. Prin urmare, o poveste frumoasă transpusă și mai frumos prin ochii și mouse-ul unui artist CGI poate stârni interesul oamenilor, dar rămâne de văzut pentru cât timp și cu ce impact.

Sursă foto: pixabay.com

 
Vrei să lucrăm împreună?

Contactează-ne